2021-07-01

Czym jest papryka grubo mielona stosowana do kimchi?

Przyrządzanie kimchi nie mogło by w żadnym wypadku odbyć się bez gochugaru. Czym ono w zasadzie jest? To płatki koreańskich papryczek, które stosuje się między innymi jako dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Papryka koreańska to papryka grubo mielona, idealna do dań mięsnych, kiszonek, zup i sosów. Pikantne warzywa, doskonale znane w kuchni azjatyckiej, w tym w koreańskiej, są właśnie takie dzięki dodatkowi odrobiny tej przyprawy. Warto mieć świadomość tego, że gochugaru innemu gochugaru nie jest równe. Poziom ostrości może być zróżnicowany i zależeć w dużym stopniu zarówno od warunków uprawy rośliny, jak również sposobu jej suszenia czy obróbki. Na opakowaniach przypraw zawsze powinna znajdować się informacja na temat danego poziomu ostrości, która ułatwia dopasowanie ich do konkretnych preferencji smakowych użytkownika czy rodzaju przyrządzanej przez niego potrawy.


Co jeszcze warto wiedzieć na temat tej ciekawej przyprawy świata? - przyprawa gochugaru

Gochugaru zalicza się do kategorii ostrych przypraw, które mają właściwości odchudzające. Produkt ten jest w stanie przyspieszyć i podkręcić metabolizm, przez co ułatwia radzenie sobie z tkanką tłuszczową. Pikantność, jaką ma w sobie koreańska papryka grubo mielona, jest cechą charakterystyczną bardzo wielu dań kuchni azjatyckiej i koreańskiej. Historia pochodzenia tej interesującej przyprawy sięga XVI wieku, gdy przywieziono ją do Korei. Szybko się tam rozpowszechniła, stając się odpowiedzialną za charakterystyczny smak potraw koreańskiej kuchni i na stałe wpisując się w jej tradycję kulinarną. Przyprawa ta jest zupełnie inna w smaku niż klasyczne płatki chili, więc ciężko mówić o znalezieniu odpowiedniego dla niej zamiennika. Najbardziej pożądane i poszukiwane przez szefów kuchni, ale też po prostu miłośników gotowania płatki koreańskich papryczek pochodzą z warzyw uprawianych w sposób na naturalny, gdy po zbiorach są suszone na słońcu. Cechuje je wówczas intensywny, miły dla oka kolor oraz mocniejszy, tak ceniony smak.



Zobacz także